Tuesday, May 7, 2013

Temuduga SPA Penolong Pegawai Tadbir N27

Dokumen yang perlu dibawa :
1. Laporan Penilaian Prestasi- Minta kat HR
2. Kenyataan Perkhidmatan (Boleh Print dari SPA, Tapi taip balik lah, nampak cantik sket. Minta Ketua Jab. Sign)
3. Perakuan ketua Jabatan (Boleh print dari SPA, pas tu isi dan minta Ketua Jabatan sign.)
4. Kad. Pengenalan, Surat Beranak, Sijil SPM, Diploma dan lain-lain. Slip Gaji terakhir. Ikutlah camyang diorang nak.

Hari Interview
1.Sampai awal seeloknya setengah jam awal. Mungkin boleh dapat awal dan balik awal.
2.Serahkan slip panggilan temuduga kat kaunter.
3.Duduk
4.Nama dipanggil. Bawak segala dokumen berkaitan. Diorang akan bagi no. bilik dan no. giliran.
5.Masuk, letakkan semua dokumen berkaitan atas meja diorang, dan duduk.

Soalan2 nya..
1. Ceritakan latar belakang anda.
    Nama, Umur, status kahwin, duk kat mana, kojer kat mana, hobi ker..apa2 lah.

2. Anda kata anda bertugas di Bahagian Kewangan kan .
    Siapa ketua Perkhidmatan Anda?
    Siapa nama ketua Pengarah JPA?

3. Apa tugas anda sekarang?
    Soalan seterusnya dari panel adalah berkaitan apa yang kita dah ceritakan tadi kat diorang.
    Nasib lah kalau citer bab waran. Diorang akan tanyalah bab waran, kalau gaji,
    diorang akan tanya bab gaji. Yang ni penting. Cerita apa yang kita tahu sahaja dan jangan buat buat tahu. 

4. Soalan seterusnya bab2 akauntabiliti korang.
    Apa yang anda tau tentang Integriti? 
    Apa yang anda buat jika ada staff bawahan anda datang lewat.? Kalau dia lewat gak?
    Tau tak peranan PPT N27 dalam sesuatu organisasi? Dapat tak gambaran tentang tugasan mereka?
    Apakah yang anda buat untuk menunjukkan anda taat setia kepada Raja dan Negara? 
    Adakah anda seorang pekerja yang baik?

5. Masuk balik bab tugasan anda...dalam 1-2 soalan jer.

6. Soalan Biasa diorang. Kalau anda dapat dan ditugaskan di Sabah Sarawak . Sanggup tak?

6. Ok ada apa2 soalan nak tanya?

7. Terima kasih.

8. Doa banyak2, tawakal.

29 comments:

  1. Replies
    1. time kasih..sibuk kemas ofis nak pindah putrajaya.

      Delete
  2. terima kasih banyak...

    dapat juga cedok idea...

    memang esok 13 May 2013, jam 8.00 am kena temuduga SPA jalan cenderasari KL...

    doakan berjaya.

    -Jamie, Ampang.

    ReplyDelete
  3. saya interview 13 may di jalan cenderasari juga tapi pukul 3 petang :) good luck!!

    ReplyDelete
  4. Thanks 4 info..sy interview 6/6 di spa putrjya..neves jugak wpon dh brkhidmat dgn gov selama 4 thn..semoga berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la..6.6 kul9 pg kat spa putrajaya.. nervous tak terkira.. rasa semua benda nak baca.. huhu.. skrg jwtn kontrak dgn gomen.. 3 thn kerja sini.. gud luck k.. jumpa kat sana.. =)

      Delete
    2. samelah ngan kawan saya. Good luck yer.

      Delete
  5. salam,if x dpt jwb soalan yg ditanye..what should i do?? nervous sgt2 interview for that position tomorrow..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu x dpt jwb, jgn neves. Amik masa utk fikir & susun ayat. Yg penting, jgn cakap TAK TAHU. Anda jwb je walaupun jwpn anda tu, salah. Sekurang2nya anda mencuba.:-)

      Delete
  6. sya intervw gak on 5/6 at kuantan..hope ada rezki tuk anak2......insyaallah..semoga Allah permudahkan urusan kita semua....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..sy pon ade tebiu N27 kt putrajaya 31/5..hope ade rezeki ank2 jgk dan dipermudahkan urusan..amin..

      Delete
  7. Tq for info...tp skg saya bekerja di bank huhu dan akn p interview ni 10 june insyallah. ...huh nervous sgt...x pernah lg p interview untuk gov. Sec cm ni...sapa yg dh lepas tu boleh x share kt sini tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah..biasanya orang luar lagi senang nak dapat kot.Diorang akan tanya soalan saiko nie, "tak sayang ker nak tinggalkan kerjer sekarang?".gud luck yer.

      Delete
  8. saya ni dah berumur baru dipanggil...tak ingat pun bila register dengan spa....nak tau ada ke yang dah berumur pegi temuduga ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lah tapi tak ramai.. good luck

      Delete
  9. salam nak tanya...kalau akhir temuduga, si penemuduga advice kat kite jangan putus asa untuk mintak kerja dalam sektor kerajaan..apa maksudnya?..kebarangkalian gagal ke?..sob3

    ReplyDelete
  10. sy plak x sempat nk sampai semalam dpt interview ni kat putrajaya..sekali sesat msk highway puchong..frust tol..ade ke yg dtg pkl 11 12 ea? Smlm nk uturn balik agak2 tghri bru smpai..tkut dorang x terima lagi..tu yg x jd patah balik..dh la naik moto..sedihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa tak pergi cuba jer. Sorang EO kat sini pernah citer, dia datang lewat interview N27 dulu. Panemuduga tu tanya lah, kenapa datang lewat.Jawab jer Minta maaf. Sekarang dah jadi N27.

      Delete
  11. kalau sampai lewat memang diaorg tak terima..

    ReplyDelete
  12. btol ke klau dpt interview putrajaya ni confirm dpt nye?sbb smua cousin2 sy yg interview kat putrajaya fly dari kuching swk tau..amik tiket mahal2 semata-mata nk pegi interview..tp smua yg pegi tu smua dpt..tu yg sy hairan..ye ke?nk kate kbetulan,ramai kot cousin sy yg interview sane dpt lulus..smua..bkn majoriti dr dorang..SEMUA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke sape yg interview kat putrajaya ade peluang dapat ? Doakan saya supaya dpt jgk taw sbb sy interview kt putrajya 10June nanti .. Mudah2an .. Amenn :)

      Delete
    2. sy baru je lps pagi td..lega tol..tips yg sy blh share kene fhm skop tugas ppt ni dan sedia la story ckit psl pengalaman keje..klau yg keje sbg admin skrg ni die akan kaitkan skop tugas ppt dgn keje kite ni..same je skop keje die..soalan paling mhl die bgi kat sy td mcm mane nk handle org atasan yg jnis keras kepala?itu kene fikir cpt la mcm mane ea..hehe..nsb sy agak baik sbb x sentuh langsung psl kerajaan ke isu semasa ke kementerian ke..juz tnye psl latar blkg,pengalaman keje dan apa2 yg bkaitan dlm resume kite..dan.....jgn jwb merapu2..jwb apa yg ditanya sahaja..simple tp padat jwpn tu..itu je..gud luck uols..sy mmg x confident pn dpt sbb tgok yg lain mcm lbh bersedia berbanding sy..sy td main redah je..x prepare sgt..klau kite pike sgt dh dlm bilik tu 1 hape pn xleh ingt..rilek2 je..pause kjp pike kn ape nk jwb,tenang kn diri amik nafas sblm jwb baru bcakap..ms tu idea akan dtg mencurah2..spontan je..ikut kefahaman kite sendiri..klau x sure nk jwb cam mane,bagi contoh situasi..xyah nk klua ayat2 skema buku teks tu..

      Delete
    3. xjugak sebb sy mmg kj putrjya. mostly offcemate kat sni intvw kt putrjya untuk macam2 post.. ade yg dpt ade yg x.. cume mostly kat putrjya ramai gov servant. apepun buat yang terbaik , usaha & selebihnya tawakal.. :) rezeki Allah tentukan

      Delete
  13. Kalau Penemubual Wanita ke atas Wanita , siaplah calon perempuan tu.. ada yg menangis beb.. Jom baca kisah temuduga i dan sedikit tips pada 16 Mei 2013 ..

    Mr.J mendapat info bahawa penemubual bilik adalah 2 orang wanita , jadi hati Mr.J sedikit lega kerana selalunya penemubual wanita lebih senang dan reaksi mereka lebih 'girang' jika menemubual calon lelaki , bukan apa dah lumrah dunia bak kata mat salleh 'Magnet' diantara lelaki dan wanita . Patutlah calon wanita kena soal kaw kaw .. isk isk..

    ReplyDelete
  14. sy baru pas interview pg tadi di aloq setaq... sy dari swasta umr dah 35 thn.. Mula2 perkenalkan diri pas tu, soalan yg dia tanya berkenaan dgn kenapa nak kerja jabatan awam dari awal smpi habis ja..kena hentam ja dgn jawapan yg sy bagi..last2 depa kata kami sebenarnya nk tau,awak ni betoi ka nk kerja ngan sektor awam ... sbb gaji saya skrg dah RM3200... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  15. Terima kasih info ni. saya bakal menyusul....

    ReplyDelete
  16. SAYA dah intervw dkt a.star..soalan di tnya...perkenalkan diri,kerja skrng..apa tgas yang dibuat skrng...hrta modal...dan apakah cabaran sbg pnjawat awam..itu jeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh...mudah jer kalau ader modal..sama laa saya..tnyer hrta modal jgk..KEW.PA7

      Delete